Αυστρία: Βάζει τέλος στα ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο
Διεθνή

Αυστρία: Βάζει τέλος στα ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο

Αυστρία: Βάζει τέλος στα ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο

Οι υπέρμαχοι του διαδικτύου διατρανώνουν την ελευθερία του μέσου ως προς την έκφραση των απόψεων των χρηστών. Εντούτοις, η Αυστρία φαίνεται πως θα βάλει τέλος στην ανωνυμία των σχολίων.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που συνέταξε η αυστριακή κυβέρνηση, οι χρήστες πλέον θα υποχρεούνται προτού σχολιάσουν μια δημοσίευση, να κάνουν εγγραφή στο site, δηλώνοντας τα πραγματικά στοιχεία τους (π.χ. ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κλπ.). Παρ’ όλα αυτά, δεν θα απαγορευτεί η χρήση ψευδωνύμων.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Τύπου, Gernot Blümel, «οι νομικές απαιτήσεις που ισχύουν στον αναλογικό κόσμο πρέπει να ισχύουν και στον ψηφιακό κόσμο». Το νομοσχέδιο θα ισχύει για πλατφόρμες που έχουν πάνω από 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες, έχουν ετήσιο κέρδος τουλάχιστον €500.000 ή εισπράττουν κρατικές επιδοτήσεις που ξεπερνούν τα €50.000.

Εάν οι πλατφόρμες δεν συμμορφωθούν, από το 2020 που αναμένεται να ισχύσει ο νόμος, τότε οι ποινές θα είναι εξοντωτικές και μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο ευρώ!