Αυστρία: Τελευταίος χορός για το Life Ball της Βιέννης, πρωτοπόρο στην καταπολέμηση του AIDS
Διεθνή

Αυστρία: Τελευταίος χορός για το Life Ball της Βιέννης, πρωτοπόρο στην καταπολέμηση του AIDS

Αυστρία: Τελευταίος χορός για το Life Ball της Βιέννης, πρωτοπόρο στην καταπολέμηση του AIDS

Λαμπερή και εκκεντρική συνάντηση του τζετ-σετ το οποίο στρατεύτηκε στην καταπολέμηση του AIDS, το Life Ball της Βιέννης παρουσιάζει απόψε τον τελευταίο του χορό στα χρώματα του ουράνιου τόξου, έπειτα από 26 χρόνια κινητοποίησης κατά της νόσου αυτής.

«Πετύχαμε πολλά στον αγώνα κατά του AIDS. Δεν είναι πλέον μια θανατική ποινή, αλλά μια χρόνια ασθένεια. Ωστόσο αυτή η επιτυχία παραδόξως σημαίνει ότι ο αριθμός των συμμάχων για τα προγράμματα κατά του AIDS μειώθηκε», είχε εξηγήσει πριν από μερικές εβδομάδες ο διοργανωτής της εκδήλωσης, ο Γκέρι Κέσλερ.

Η δυσκολία να βρεθεί χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων του μεγαλειώδους χορού που διοργανώνεται στην πλατεία και στις αίθουσες του πελώριου Δημαρχείου της Βιέννης έπεισε το Γκέρι Κέσλερ να μην ασχοληθεί πια με τη διοργάνωση, μια από τις σημαντικότερες φιλανθρωπικές συναντήσεις παγκοσμίως.

Το Life Ball εγκαινιάστηκε το 1993 και συνέλλεξε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS από την έναρξη της δράσης του, σύμφωνα με τους οργανωτές του.

Με τα πυροτεχνήματα αστέρων και τα φανταχτερά κοστούμια, συχνά τολμηρά, το Life Ball προσείλκυσε έως και 45.000 θεατές σε κάθε διοργάνωση, ξεπερνώντας κατά πολύ την gay σκηνή από την οποία προήλθε.

Η τελευταία του διοργάνωση, που πραγματοποιείται με σύνθημα “Ενωμένοι στη διαφορετικότητα”, αρχίζει με μια σειρά σκηνικών εμφανίσεων εμπνευσμένων από θέματα τσίρκου και της μαγείας των φωτισμών με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η ΛΟΑΔ κοινότητα τιμά φέτος τα 50 χρόνια από τις ταραχές του Στόουνγουολ, τον Ιούνιο του 1969 στη Νέα Υόρκη, που σηματοδότησαν μια καμπή στον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, των οποίων η σημαία με το ουράνιο τόξο έγινε το σύμβολο. Η Βιέννη θα φιλοξενήσει στις 15 Ιουνίου τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της υπερηφάνειας, το EuroPride.

Η αμερικανίδα ηθοποιός Katie Holmes, πρέσβειρα του amfAR, του αμερικανικού ιδρύματος κατά του AIDS, η Lindsay Lohan και η Kelly Osbourne περιλαμβάνονται στις διασημότητες του τελευταίου Life Ball, το οποίο θα ανοίξει, όπως η βιεννέζικη παράδοση επιβάλλει, με 200 “ντεμπιτάν”, αρχάριους και αρχάριες. Ένα νεύμα στη διαφορετικότητα… οι ντεμπιτάν είναι ηλικίας από 18 έως 75 ετών.

Ανάμεσα στο πλήθος των διασημοτήτων που παρακολουθούσαν τα γκαλά του Life Ball είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton, η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood, οι ηθοποιοί Charlize Theron, Sharon Stone, ο Sean Justin Penn και ο Antonio Banderas, τα τοπ-μόντελ Naomi Campbell και Heidi Klum, οι τραγουδιστές Elton John και Conchita.

Ωστόσο, το ποσό των δωρεών μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας μόλις το 1,3 εκατομμύριο το 2018.

Τα έσοδα του Life Ball διανέμονται σε οργανώσεις κατά του AIDS στην Αυστρία και στο εξωτερικό.

Ο Κέσλερ διευκρίνισε ότι η οργάνωσή του, Life +, θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της ασθένειας αυτής και των “διακρίσεων”, τονίζοντας ότι το AIDS εξακολουθεί να θερίζει κυρίως στην Αφρική. Ο δήμος της Βιέννης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του το Life Ball στο μέλλον, υπό την αιγίδα μιας άλλης οργάνωσης.