Πρίγκιπας Κάρολος: 15 άγνωστες πτυχές από τη ζωή του διαδόχου του θρόνου
Ελλάδα

Πρίγκιπας Κάρολος: 15 άγνωστες πτυχές από τη ζωή του διαδόχου του θρόνου

Πρίγκιπας Κάρολος: 15 άγνωστες πτυχές από τη ζωή του διαδόχου του θρόνου

Ο πρίγκιπας Κάρολος γίνεται σήμερα 70 ετών και όπως είναι φυσικό υπάρχουν πάρα πολλές ετοιμασίες και γιορτές προς τιμήν του. Τα γενέθλιά του συμπίπτουν με μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ακούγεται ολοένα και πιο πολύ ότι πλησιάζει η ενθρόνισή του, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ πλέον επιθυμεί να αποσυρθεί. Μάλιστα βρετανικές εφημερίδες του έχουν αποδώσει τον τίτλο του «σκιώδους βασιλέα» (shadow king) καθώς ταξιδεύει αδιάκοπα για να προωθεί τις ανάγκες της μοναρχίας.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις σε ηλικία 4 ετών, ο Κάρολος χρίστηκε διάδοχος του θρόνου αφού η μητέρα του, Ελισάβετ, ανέλαβε σε πολύ νεαρή ηλικία  (25 ετών) τα σκήπτρα του βρετανικού θρόνου. Ο Κάρολος θεωρείται ο μακροβιότερος πρίγκιπας της Ουαλίας και ο μακροβιότερος διάδοχος, μιας και περιμένει να γίνει βασιλιάς εδώ και 66 χρόνια!

Το σίγουρο πάντως είναι ότι για τα 70α του γενέθλια οι εκδηλώσεις είναι ιδιαιτέρως πολλές και θερμές. Στο twitter του Clarence House, του ανακτόρου όπου ζει ο Κάρολος, ανέβηκαν ήδη δύο σπάνιες φωτογραφίες όπου απεικονίζεται ο πρίγκιπας μαζί με τη σύζυγό του, τους γιους του, τις νύφες του και τα εγγόνια του.

Τα αφιερώματα για τα 70ά γενέθλια του πρίγκιπα

Καθώς οι φήμες φουντώνουν ότι η στέψη του Καρόλου δεν αργεί, για τα 70ά του γενέθλια θα προβληθούν αφιερώματα που σκοπό έχουν να εξάρουν το χαρακτήρα και τις ικανότητές του. Το BBC One ετοίμασε ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζεται η ζωή του Καρόλου ενώ μιλούν για αυτόν τόσο οι γιοι του όσο και η σύζυγός του.

Και τα ιδιωτικά βρετανικά κανάλια ετοιμάζουν αφιερώματα με πολλούς διάσημους προς τιμήν των 70ών γενεθλίων του Καρόλου, τα οποία θα προβληθούν σήμερα, όπως αυτό του ITV, που είναι μια σατιρική παράσταση στην οποία παρέστη ο ίδιος ο Κάρολος, με ονόματα όπως αυτά του Rowan Atkinson και της Kylie Minogue.

Ο Κάρολος συνομιλεί με τον Mr. Bean, Rowan Atkinson και την Kylie Minogue, στο The London Palladium όπου δόθηκε παράσταση για τα 70ά του γενέθλια (Credit Image: © i-Images via ZUMA Press)

Ο Κάρολος συνομιλεί με τον Mr. Bean, Rowan Atkinson και την Kylie Minogue, στο The London Palladium όπου δόθηκε παράσταση για τα 70ά του γενέθλια (Credit Image: © i-Images via ZUMA Press)

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον πρίγκιπα της Ουαλίας

Photo: ABACAPRESS.COM

Photo: ABACAPRESS.COM

Με αφορμή τα 70α γενέθλια του Καρόλου, το επίσημο site για τον πρίγκιπα της Ουαλίας, δημοσίευσε μια «λίστα» με 70 πράγματα που αφορούν τον Κάρολο. Σταχυολογήσαμε τα πιο σημαντικά και ίσως τα λιγότερο γνωστά που τον αφορούν.

Ο πρίγκιπας Κάρολος κατέχει τον τίτλο του ναυάρχου του Βασιλικού Ναυτικού (εδώ με τη σύζυγό του Camilla) - Photo: ABACAPRESS.COM

Ο πρίγκιπας Κάρολος κατέχει τον τίτλο του ναυάρχου του Βασιλικού Ναυτικού (εδώ με τη σύζυγό του Camilla) – Photo: ABACAPRESS.COM

  1. Ο πρίγκιπας Charles Philip Arthur George γεννήθηκε στο παλάτι του Buckingham στις 14 Νοεμβρίου 1948 στις 9.14 το βράδυ και ζύγιζε 3 κιλά και 345 γραμμάρια. Είναι ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ.
  2. Οι τίτλοι που κατέχει είναι: The Prince of Wales, Earl of Chester, Duke of Cornwall, Duke of Rothesay, Earl of Carrick, Lord of the Isles, Baron Renfrew and Prince και Great Steward of Scotland.
  3. Έχει δική του μάρκα ουίσκι, το Barrogill, που παρασκευάζεται στα Βόρεια Highland.
  4. Έχει σπουδάσει αρχαιολογία και ανθρωπολογία την πρώτη χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, πριν αλλάξει σε ιστορία, αντικείμενο στο οποίο πήρε και πτυχίο. Οι σπουδές του τελείωσαν το 1970.
  5. Όσο ήταν στη σχολή, έπαιζε πιάνο, τρομπέτα και τσέλο. Μάλιστα ως φοιτητής έχει μετάσχει και σε συμφωνική συναυλία παίζοντας τσέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1967.
  6. Σε ηλικία 13 ετών έμαθε και πατινάζ στον πάγο.
  7. Δεν τρώει μεσημεριανό ενώ το αγαπημένο του τσάι είναι το Darjeeling γνωστό και ως «σαμπάνια των τσαγιών» καθώς είναι το πιο ακριβό στον κόσμο. Φύεται στα Ιμαλάια και ο Κάρολος το πίνει με μέλι και γάλα.
  8. Είναι δεινός ζωγράφος και μάλιστα το 1987 εξέθεσε ένα έργο του στη Βασιλική Ακαδημία του Ναυτικού αλλά ανώνυμα.
  9. Στον κήπο του στο εξοχικό του Highgrove House στο Gloucestershire διατηρεί κότες ράτσας Burford Brown και Maran.
  10. Έχει κάνει ενδιαφέροντα περάσματα και από την τηλεόραση. Το 2012 παρουσίασε το δελτίο καιρού επισκεπτόμενος το BBC στη Σκοτία ενώ το 2000 εμφανίστηκε κάνοντας τον εαυτό του σε ένα από τα πιο γνωστά βρετανικά σίριαλ, το «Coronation Street».
  11. Είναι πιστοποιημένος πιλότος jet και ελικοπτέρου.
  12. Είναι πάτρονας ή πρόεδρος σε πάνω από 420 φιλανθρωπικές οργανώσεις.
  13. Είναι δεινός δύτης και το 1975 έμεινε για 47 λεπτά κάτω από το νερό εξετάζοντας το ναυάγιο του «Mary Rose», ενός πλοίου με τη σημαία του βασιλιά Ερρίκου VIII.
  14. Μαζί με τη Δούκισσα της Κορνουάλης έχουν παραστεί σε πάνω από 600 υποχρεώσεις στο διάστημα 2017-18 στην Αγγλία και σε όλο τον κόσμο. Ο πρίγκιπας έχει επισκεφτεί περίπου 100 χώρες παγκοσμίως σε μία χρονιά.
  15. Έχει πάθος για την οικολογία. Για τις μετακινήσεις του στο Λονδίνο χρησιμοποιεί μια πλήρως ηλεκτρική Jaguar. Το πρώτο του αυτοκίνητο ήταν ένα MGC GT, που αγοράστηκε τον Ιανουάριο του 1968. Επίσης, έχει αγοράσει μόνος του το Νοέμβριο του 1970 μία Aston Martin DB6 Mark 2 Volante την οποία το 2008 μετέτρεψε σε οικολογική αφού πλέον παίρνει αντί για βενζίνη βιοαιθανόλη. Επίσης το σπίτι του, το λεγόμενο Clarence House ηλεκτροδοτείται μέσω φωτοβολταϊκών.

Για το τέλος αφήσαμε ένα ιστορικό βίντεο από την αναγγελία της γέννησης του Καρόλου το 1948 και τους εορτασμούς για τον νεογέννητο πρίγκιπα.