Γιάννης Στάνκογλου: «Η Ζέτα είναι καλύτερη από πολλούς ηθοποιούς κουλτουριάρηδες»
Ελλάδα

Γιάννης Στάνκογλου: «Η Ζέτα είναι καλύτερη από πολλούς ηθοποιούς κουλτουριάρηδες»

Γιάννης Στάνκογλου: «Η Ζέτα είναι καλύτερη από πολλούς ηθοποιούς κουλτουριάρηδες»

Ο Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί φέτος στην θεατρική παράσταση “Γιούγκερμαν” στο θέατρο Πορεία. Πρόκειται για μια μεταφορά του γνωστού μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.

Ως Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν ο Γιάννης Στάνκογλου περνά περισσότερες από τρεις ώρες στην σκηνή μα είναι κάτι που αγαπά. «Διάβασα τον Γιούγκερμαν στα 23 μου. Είναι ένα μυθιστόρημα με εξαιρετικό λόγο, ολοκληρωμένους χαρακτήρες και ουσιαστικά θέματα να θίγονται γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Σχεδόν ντοστογιεφσκικό» παραδέχεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό People.

Η Ζέτα είναι καλύτερη από πολλούς κουλτουριάρηδες ηθοποιούς

Δεν γινόταν να μην ερωτηθεί για τη συμπρωταγωνίστριά του  Ζέτα Μακρυπούλια  η οποία ερμηνεύει διπλό ρόλο, της μητέρας και ερωμένης του Γιούγκερμαν, στο δεύτερο μέρος της παράστασης. Ο Γιάννης Στάνκογλου εκθείασε τη συνέπειά της, τονίζοντας πως είναι επαγγελματίας και υποδύεται έναν πολύ δύσκολο ρόλο.

«Ουσιαστικά, δεν γνωριζόμασταν. Είχαμε βρεθεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν, τυχαία, κάπου έξω με φίλους και ανταλλάξαμε ένα «γεια». Με τον Δημήτρη Τάρλοου είχαμε δει τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς για το συγκεκριμένο ρόλο πριν καταλήξουμε στη Μακρυπούλια. Γιατί ο Δημήτρης έχει κι αυτό το καλό μαζί μου, με χρησιμοποίησε ως συνεργάτη του» είπε.

Όσον αφορά το γεγονός πως ένα θέατρο με ειδικό κοινό όπως το «Πορεία» φιλοξενεί φέτος τη Ζέτα Μακρυπούλια στην σκηνή, ο ηθοποιός ήταν ξεκάθαρος πως δεν στέκεται στις ταμπέλες, θεωρώντας την παρουσιάστρια ως καλύτερη από πολλούς καταξιωμένους συναδέλφους του.

«Πιστεύω πως οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ηθοποιός και να δώσει πράγματα του κόσμου που κουβαλάει. Δεν έχω τέτοια κόμπλεξ γενικώς. Έχω παίξει με ανθρώπους που δεν είχαν ξαναπαίξει ποτέ στη ζωή τους, έχω κάνει coaching, ας πούμε, σε Κινέζους, σε μια ταινία της γυναίκας μου, που δεν ήταν καν ηθοποιοί. «Η Ζέτα είναι επαγγελματίας και καλύτερη από πολλούς ηθοποιούς που είναι καταξιωμένοι και όλοι τους θεωρούμε κουλτουριάρηδες. Ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα του σκηνοθέτη – πιο πιστά δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα, όλα είναι στην κρίση του κοινού. Εγώ, πάντως, έχω πολύ καλή σχέση μαζί της και θέλω να είμαι εκεί για εκείνη. Τον ρόλο της μάνας στην παράσταση –έναν δύσκολο και απαιτητικό ρόλο, που φοβόμουν πώς θα της βγει– τον παίζει υπέροχα. Δεν είμαι ο άνθρωπος της ταμπέλας. Ούτε με ενδιαφέρει αν παρουσιάζει το Ρουκ Ζουκ και μετά έρχεται και παίζει στον Γιούγκερμαν. Όλοι έχουμε την ανάγκη από αυτό το σκαλοπάτι που θα μας πάει λίγο παραπάνω.».

«Μου τη δίνει πολύ το κουτσομπολιό στον χώρο μου”

Τι είναι αυτό που τον εκνευρίζει περισσότερο όμως, ως ηθοποιό; Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. “Μου τη δίνει πολύ το κουτσομπολιό στον χώρο μου. Το ότι όλοι ξέρουν τα πάντα για όλους. Αρχ@!#α ξέρουν. Ούτε καν βάζουν τον εαυτό τους στη διαδικασία να σκεφτεί γιατί κάποιος κάνει κάτι. Και αυτό που με φτιάχνει πάρα πολύ είναι να έχω κάτω στο κοινό ανθρώπους που είναι και καλά «δύσκολοι». Άντε και γ@μ@θείτε! Αυτό κάναμε τρεις μήνες κλεισμένοι εδώ, αυτό παρουσιάζουμε. Είναι αποτυχία; Δεν με φοβίζει. Είναι επιτυχία; Την έχω γραμμένη» είπε ο Γιάννης Στάκονγλου, ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ούτε οι δημοσιογράφοι. «Και ηθοποιοί και σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι ίδια φάρα είναι. Ένας χώρος που λειτουργεί με κλίκες. Είναι ίδιον του Έλληνα να χωριζόμαστε. Αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα: να είσαι πολύ καλός στο δράμα του άλλου, αλλά όχι στη χαρά του. Αυτό μας έχει φάει ως λαό, ο φθόνος. Δεν θέλω να είμαι έτσι. Και το προσπαθώ χρόνια τώρα. Έχω πολλές αδυναμίες ως άνθρωπος, αλλά να φθονήσω κάποιον άλλον για κάτι μεγάλο που έχει καταφέρει; Όχι!»