10 καμπάνιες που “σόκαραν” και άλλαξαν για πάντα τη διαφήμιση στη μόδα!
ΜΟΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ

10 καμπάνιες που “σόκαραν” και άλλαξαν για πάντα τη διαφήμιση στη μόδα!

10 καμπάνιες που “σόκαραν” και άλλαξαν για πάντα τη διαφήμιση στη μόδα!

Στην ιστορία της μόδας υπάρχουν κάποια ονόματα που έγιναν γνωστά όχι μόνο για τις δημιουργίες τους, αλλά και για τον τρόπο που αποφάσισαν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Εδώ θα δείτε καμπάνιες που η κάθε μια με τον τρόπο της προκάλεσαν αντιδράσεις και έγιναν λόγος συζήτησης. Μερικές απαγορεύτηκαν, άλλες σόκαραν το κοινό αλλά όλες έκαναν μια “τομή” σε αυτό που λέμε διαφήμιση στη βιομηχανία της μόδας.

yves-saint-laurent

Στο μακρινό 1971 ο Yves Saint Laurlent ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που φωτογραφήθηκε ο ίδιος για καμπάνια προϊόντος του, για το λανσάρισμα του πρώτου ανδρικού αρώματος του “Pour Homme”. Εκτός από αυτή την πρωτοτυπία όμως, φρόντισε στη φωτογραφία να είναι γυμνός και να δημιουργήσει ένα τεράστιο σκάνδαλο με αυτή τη φωτογραφία του που θεωρείται πλέον iconic!

benetton

Ο για πολλά χρόνια creative director Oliviero Toscani, των διαφημίσεων της Benetton, έκανε μερικές από τις πιο εμβληματικές διαφημίσεις που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία της μόδας. Καταπιάστηκε με κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός, η φτώχεια και πολλά άλλα και δεν έβαζε ποτέ σε αυτές τα προϊόντα της ιταλικής μάρκας, κάνοντας τη μάρκα διάσημη σε όλο τον πλανήτη. Το 1992 ξέσπασε σκάνδαλο όταν εμφανίστηκε η παραπάνω εικόνα, με μια οικογένεια πάνω από τον ετοιμοθάνατο γιο που έχει Aids, και αυτός μοιάζει πολύ με την εικόνα του Χριστού όπως την έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Calvin Klein

Για το λανσάρισμα του πρώτου unisex αρώματος “Ck One”, ο Calvin Klein το 1994 μιμούμενος μια διάσημη φωτογραφία του Andy Warhol, παρουσίασε την εφηβική σεξουαλικότητα αλλά και την bisexual εικόνα νέων για πρώτη φορά.

mac

Το 1994 επίσης η εταιρεία καλλυντικών MAC βάζει την Drag Queen και τραγουδίστρια RuPaul (δηλαδή έναν άντρα ντυμένο γυναίκα) ως βασικό πρόσωπο στην καμπάνια για την καινούργια της σειρά Viva Glam. Μέρος των εσόδων της συγκεκριμένης σειράς που υπάρχει μέχρι σήμερα δίνονται για την έρευνα της ασθένειας του Aids. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η βιομηχανία της ομορφιάς, έβαλε έναν μακιγιαρισμένο άντρα πρωταγωνιστή σε καμπάνια καλλυντικών για γυναίκες.

vercace

Το 1995 ο Gianni Versace παρουσιάζει την πρώτη του συλλογή με πιάτα. Φυσικά φροντίζει να βάλει το top model Claudia Schiffer και τον “πολύ σκληρό” ηθοποιό Sylvester Stallone ολόγυμνους στη καμπάνια, ως Εύα και Αδάμ. Τα πιάτα του φυσικά, έγιναν ανάρπαστα σε ελάχιστο χρόνο…

valentino

Το 1995 ο Valentino παρουσιάζει μια καμπάνια με το top model, Christy Turlington και έναν γυμνό άντρα σε ρόλο “sex toy της κυρίας”. Πολλά περιοδικά αρνήθηκαν να τη δημοσιεύσουν ως πολύ σκανδαλιστική και άσεμνη….

opium

Μόλις το 2000 το πρώτο διάσημο plus size μοντέλο Sophie Dahl, γίνεται πρωταγωνίστρια καμπάνιας για το άρωμα ο”Οpium” του Yves Saint Laurent. O Tom Ford, τότε creative director του οίκου δεν δίστασε να την εμφανίσει γυμνή και σε μια άκρως ερωτική πόζα.

gucci

Και πάλι το 2003 ο Tom Ford ως creative director δημιουργεί σάλο, όταν εμφανίζει το logo του οίκου Gucci στο επίμαχο σημείο της γυναίκας μοντέλου ενώ ένας άντρας είναι επικίνδυνα κοντά στο logo… Πολλά περιοδικά αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν την καμπάνια ως πολύ επικίνδυνα κοντά στα όρια του πορνό.

givenchy

Το 2010 ο creative director του οίκου Givenchy, Riccardo Tisci παρουσιάζει μέσα από την καμπάνια του οίκου, τη ρευστή σεξουαλικότητα και βάζει για πρώτη φορά το transexual μοντέλο, τη Lea T (η δεύτερη από δεξιά) σε καμπάνια μόδας.

acne-studios

Μόλις 2017 ο οίκος Acne Studio κάνει μια καμπάνια που παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σειρά από φωτογραφίες με πραγματικές οικογένειες ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών με τα παιδιά τους.