Αποκλειστικό: Δείτε αναλυτικά τη σύμβαση της εκπομπής της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ
Μέχρι Κεραίας

Αποκλειστικό: Δείτε αναλυτικά τη σύμβαση της εκπομπής της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ

Αποκλειστικό: Δείτε αναλυτικά τη σύμβαση της εκπομπής της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ

Ανέκαθεν οι δημοσιεύσεις συμβάσεων παραγωγών της ΕΡΤ -είτε αυτές βρίσκονται στη Διαύγεια, είτε δημοσιεύονται ύστερα από ρεπορτάζ και έρευνα- προκαλούσαν το ενδιαφέρον καθώς το κοστολόγιο τους αφορά χρήματα του ελληνικού λαού που πληρώνει την ΕΡΤ μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Άρα οφείλει να γνωρίζει.

Το Znews σήμερα φέρνει στην δημοσιότητα την πολυσυζητημένη σύμβαση της -μεικτής- παραγωγής “10” της οποίας το κόστος, με τις διορθωτικές αλλαγές της επιτροπής κοστολογίου της ΕΡΤ. ανέρχεται στα 716.293.50 ευρώ + 77.025 τις εργοδοτικές εισφορές.

Το κόστος που αναλύει η εταιρία παραγωγής Arcadia media περιλαμβάνει 198 εκπομπές διαρκείας 80 λεπτών έκαστη. Το τελικό εγκριθέν ποσό επεισοδίου ανέρχεται στα 3.673 ευρώ.

Από το ποσό αυτό θα πρέπει να εξαιρεθεί και το κόστος της ΕΡΤ σε τεχνικό προσωπικό καθώς η εκπομπή είναι ζωντανή και μεταδίδεται κάθε Δευτέρα έως και Πέμπτη βράδυ.

Όπως είναι γνωστό την εκπομπή “10” παρουσιάζει η Όλγα Τρέμη, μαζί με τον Αντώνη Δελατόλα και τον Ηλία Κανέλλη. Η εκπομπή έχει καλεσμένους που σχολιάζουν κυρίως την πολιτική ατζέντα των ημερών.

Αν έγινε πολύς ντόρος για το μεγάλο κόστος της παραγωγής είναι κυρίως για τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, γύρω στο 1,5% , αλλά και για το εύρος των επεισοδίων.

Στους πίνακες που παρουσιάζουμε φαίνεται πώς επιμερίζεται το τελικό ποσό των 716.293.50 ευρώ.

Για κάθε επεισόδιο η παρουσιάστρια φαίνεται να λαμβάνει 317 ευρώ (μεικτά) δηλαδή 1.300 ευρώ περίπου τις 4 ημέρες της εβδομάδας. Ο δεύτερος παρουσιαστής 160 ευρώ, ο τρίτος 146 και η αρχισυντάκτης 152 ευρώ.

Ο διευθυντής παραγωγής -που δεν ανήκει στην ΕΡΤ- 115 ευρώ.

Η εκπομπή διαθέτει δυο ενδυματολόγους που πληρώνονται 98 και 48 ευρώ την εκπομπή, δυο σκηνοθέτες -που δεν ανήκουν στην ΕΡΤ- και κοστίζουν 91 και 91 ευρώ ο καθένας, ενώ έξι ρεπόρτερ και συντάκτες θεμάτων κοστίζουν 550 ευρώ ανά εκπομπή.

Υπάρχει και ο αρμόδιος γενικών καθηκόντων με 78 ευρώ, για δαπάνες γραφείου χρειάζονται 60 ευρώ, για λογιστική υποστήριξη 230, για δημιουργία τρέιλερ 136 ευρώ, για Γραμματεία 86, για δυο βοηθούς παραγωγούς από 91 ευρώ έκαστος, για διόδια 5,60.

Όλα αυτά συν διάφορα άλλα φτάνουν το ημερήσιο κόστος 3.673,80.

Ίσως ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απαντηθεί είναι γιατί η ΕΡΤ δεν προσφέρει συντάκτες ή παραγωγούς, γιατί το μοντάζ κοστίζει 136 ευρώ εκτός ΕΡΤ και βεβαίως γιατί εγκρίθηκαν εξαρχής τόσα πολλά επεισόδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία ζητούσε 907.819 ευρώ και 250 επεισόδια.