«(Τηλεοπτική) Σουηδία γίναμε»
Fake News

«(Τηλεοπτική) Σουηδία γίναμε»

«(Τηλεοπτική) Σουηδία γίναμε»

Ορίστε… Φαγωθήκατε. Πού είναι το καλοκαίρι και γιατί κάνει μπόρες ακόμη και έφυγε ο Ιούνιος κι ακόμη να καλοκαιριάσει και αούα. Ε, να τα, τώρα τα 35άρια και άλλη μια αιτία να γκρινιάζουμε – σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή.

Με το συμπάθιο κιόλας, εμάς με τα μεγάλα μπούτια που μας αρέσει το φαγητό, δε μας σκέφτεστε; Με 35 βαθμούς, ιδρώνω παντού και πάντα και δε χωράω να περάσω από πουθενά…

Εν τω μεταξύ, μόνο εγώ πεινάω περισσότερο το καλοκαίρι; Για πείτε…

Κουμπώστε, λοιπόν, τραγουδάρα για να πάνε κάτω τα Fake News αυτής της εβδομάδας και ξεκινάμε…

Όλοι οι καλοί, καλούνται…

Συνέπεσαν 2 + 1 εκδηλώσεις αυτή τη Δευτέρα με όλους τους διοργανωτές να είναι ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του χώρου του θεάματος.

Ουσιαστικά τα δύο πάρτι που «κονταροχτυπήθηκαν» για τους πιο λαμπερούς καλεσμένους της showbiz ήταν εκείνο που γιόρτασε την επιτυχημένη πορεία του περιοδικού OK! και αυτό που διοργανώθηκε για την απονομή του πλατινένιου δίσκου στον Κωνσταντίνο Αργυρό. Και, αντικειμενικά, οι καλεσμένοι «πρώτης γραμμής» μοιράστηκαν, μην αφήνοντας κανέναν, παραπονεμένο.

Εδώ, χωρίς να συγκρίνω ανόμοια μεγέθη θα προσθέσω πως πολλοί από αυτούς που αποκαλούμε «εκπροσώπους της showbiz» και θα μπορούσαμε να τους απαντήσουμε ή στο πάρτι του OK!, είτε στην απονομή του Κωνσταντίνου βρέθηκαν στη μεγαλοπρεπή συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο το ίδιο βράδυ. Εξού και το +1 που έγραψα.

Ευχαριστημένο το OK! λοιπόν, από την προσέλευση των καλεσμένων στο πάρτι του, ευχαριστημένος και ο Αργυρός για τον ίδιο λόγο, όσον αφορά την απονομή του. Προσθέστε και τους Τσελέμπριτιζ που βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο. Υπολογίστε στο άθροισμα τώρα και εκείνους που έκατσαν σπίτι τους τη Δευτέρα το βράδυ και δεν πήγαν πουθενά.

Συμπέρασμα: Παράγουμε περισσότερους Τσελέμπριτιζ από αυτούς που μπορούμε να καλέσουμε.

Απογοητευμένοι Τσελέμπριτιζ

Δε θα πω εγώ για τον Μίκη Θεοδωράκη – είμαι ελάχιστος. Άλλωστε, δε θα έφταναν αυτές οι γραμμές για να περιγράψουν την μουσική ευφυΐα, την καλλιτεχνική προσφορά, την ακτιβιστική δράση και την προσωπικότητα του ανδρός που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως.

Να γράψω για το εμβληματικό συρτάκι του Ζορμπά; Για τις εξορίες και το ξύλο που δεν ακούμπησαν το φρόνιμά του; Για την πολιτική του, δράση που είχε μοναδικό σκοπό, μια καλύτερη και ελεύθερη κοινωνία ακόμη και για τις δικές μας γενιές; Να αναφερθώ στον Μίκη που βρέθηκε στο δρόμο των Νόμπελ, Bafta και Grammy; Που τον «προσκύνησαν» καλλιτεχνικά ακόμη και όσοι τον «κυνήγησαν» πολιτικά; Δε θα το κάνω. Όχι επειδή δε γράφω, ωραίες εκθέσεις, αλλά γιατί τα λόγια για τέτοιους ανθρώπους δεν αρκούν με αποτέλεσμα το μεγαλείο τους να ευτελίζει τις λέξεις.

Θα αναφερθώ μόνο σ’ αυτό: Ξέρετε ποια θεωρώ τη μεγαλύτερη προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη σε όλους εμάς; Το ότι έκανε τραγούδια (μελοποίησε) την ποίηση που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, για να μας τη συστήσει – ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί της, να τη μάθουμε και να μας γνωρίσει κι αυτή.

Η Τέχνη και ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων, των γραμματιζούμενων και των ευκατάστατων, γιατί τότε, καταντά πηγή υπεροχής και φιγούρας. Ο Θεοδωράκης έδωσε στον λαό Ρίτσο, Ελύτη και Σεφέρη κάνοντάς τα ποιήματά τους, τραγούδια, ώστε να μπουν σε κάθε στόμα. Σαν τον Προμηθέα, πήρε τη φωτιά απ’ τους θεούς και την έδωσε στον λαό. Εδώ να διευκρινίσω το αυτονόητο: Δεν ήταν πρόθεση των ποιητών να «χαίρονται» οι λίγοι τα «διαμάντια» τους.

Και καταλήγω, επειδή είδα μεγάλο ξενέρωμα στις δηλώσεις των παρευρισκομένων στο Καλλιμάρμαρο για το πού πάει η νεολαία μας και η εκφυλισμένη εποχή μας: Πάει εκεί που την οδηγούν, όσοι ασχολούνται. Κι αν το φάρμακο είναι η επαφή με τον πολιτισμό μας, ιδού η Ρόδος… Ας βρεθεί εκείνος που θα συστήσει, ή θα θυμίσει τον πολιτισμό μας στον κόσμο, στους νέους και στον λαό. Θα είναι παιδαγωγός, καλλιτέχνης, πολιτικός; Δεν ξέρω. Μην κλαίτε πάνω απ’ την χυμένη καρδάρα με το γάλα. Γάλα, δόξα τω Θεώ υπάρχει μπόλικο. Ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης και τόσοι άλλοι είναι εκεί. Εμείς απ’ την άλλη περιμένουμε τον “Προμηθέα” μας.

Σουηδία γίναμε…

Μη νομίζετε πως το να είσαι πανελίστας – ειδικά τον τελευταίο μήνα της σεζόν – είναι εύκολο. Καλά, δεν είμαστε και καρδιοχειρουργοί, ούτε καν μάστορες, ή ναυτικοί που «φτύνουν αίμα» στη δουλειά τους. Αλλά, υπάρχει και σ’ αυτόν τον κλάδο, καταπόνηση.

Πρέπει να προσέχεις να μιλήσεις στην παύση που σου αφήνουν οι άλλοι, λέγοντας αυτό που πρέπει, όταν πρέπει και με τα λόγια που πρέπει. Με μέτρο στο ύφος, τη διαλλακτικότητα, αλλά και το χιούμορ. Αλλιώς, αυτός στον οποίο αναφέρεται η γνώμη σου, καραδοκεί – και καλά κάνει – αν με ρωτάτε.

Τώρα, όμως, είναι Ιούνιος – ο τελευταίος μήνας της σεζόν. Το μυαλό ρετάρει, διαλέγει λάθος λέξεις απ’ το τσουβάλι με τα λόγια και η ετοιμολογία πάει μια βόλτα και ξανάρχεται.

Γι’ αυτό και καταλαβαίνω απόλυτα την Τζώρτζια Γεωργίου απ’ την παρέα των “Κου Κου” που της ξέφυγε ένα “γαμήδι” στον «αέρα». Εγώ να δείτε τι έχω εκστομίσει, άθελά μου (θα μου πείτε, εσύ έχεις εκστομίσει χειρότερα και το ήθελες… Κι αυτό, σωστό.)

Ο λόγος που γράφω για το περιστατικό είναι για να αναφερθώ σε κάτι που δεν περίμενα να παραδεχτώ. Ο μόνος που χειρίστηκε με ψυχραιμία, εμπειρία και επαγγελματισμό την «άτυχη στιγμή» της Τζώρτζιας ήταν ο Στέφανος Κωσταντινίδης. Α, παρακαλώ πολύ – εδώ λέμε μόνο αλήθειες.

Όταν όλοι κώλωσαν, μίλησαν δύο: Η Κατερίνα Καραβάτου απολογήθηκε για το λεκτικό ατόπημα της συνεργάτιδάς της, (υπερθεματίζοντας όμως, την γκάφα και κάνοντας ακόμη και τον έναν τηλεθεατή που δεν τον ένοιαξε, ή γέλασε να την κρίνει), ενώ ο Στέφανος το προσπέρασε και συνέχισε την συζήτηση αντικαθιστώντας την «κακιά κουβέντα» με εκείνη που είχε καταλάβει ότι η Τζώρτζια ήθελε πραγματικά να πει. Το έκανε «γαργάρα», δηλαδή – και καλά έκανε –  ώστε να ξεπεραστεί ο ξαφνικός σκόπελος στη συζήτηση, χωρίς να βγει και στον τάκο η κακομοίρα η Τζώρτζια…

Τα έγραψα εγώ αυτά; Δεν είμαι καλά. Πάω να χώσω τη μούρη μου σε παγάκια.

Τσου-Τσουρώσαμε

Και μια που με «έπιασε» ο Ορός της Αλήθειας που κατά λάθος ήπια το πρωί, γιατί τον μπέρδεψα με την οβομαλτίνη μου, οφείλω να παραδεχτώ το εξής:

Η συνέντευξη που πήρε ο Κώστας Τσουρός από τη Βάσια Τριφύλλη για την εκπομπή «Καλύτερα Δε Γίνεται» είναι υποδειγματική και θα έπρεπε να διδάσκεται στις Σχολές.

Η Βάσια Τριφύλλη στο «Καλύτερα δεν γίνεται» (22/06/2019)

Η Βάσια Τριφύλλη στο «Καλύτερα δεν γίνεται» (22/06/2019)

Η κα Τριφύλλη είναι, έτσι κι αλλιώς, χειμαρρώδης. Μιλά όμορφα, με ροή και λέει την αλήθεια της που… είναι και πουληστερή. Όλο αυτό το κάνει με γλαφυρό τρόπο – με μέτρο, ωστόσο και πινελιές εκφράσεων «όπως τα λέμε κι εμείς με τους κολλητούς μας». Θα έλεγε, λοιπόν, κάποιος πως ο Κώστας δεν είχε και πολλή δουλειά να κάνει. Κι όμως…

Ο Τσουρός ρώταγε κατά μέτωπο, άκουγε τις απαντήσεις και αναζητούσε τις σπαρταριστές ιστορίες πίσω απ’αυτές. «Τσίγκλαγε» την κα Τριφύλη εκεί που έπρεπε και της άφηνε χώρο, όταν έβλεπε ότι ετοιμαζόταν για «μπόμπα στην πισίνα».

Το καλύτερο, όμως, σ’ αυτήν τη συνέντευξη προέκυψε στον σχολιασμό που ακολούθησε στην εκπομπή. Εκεί φάνηκε ότι ο Κώστας δεν αντιμετώπισε τη συζήτηση με την κα Τριφύλλη, ως άλλο ένα θέμα που του ζήτησε η Μαίρη Κούσουλα (αρχισυντάκτρια) να κάνει. Δεν πήγε, τα ‘πανε, γύρισε, μόνταρε και έξω απ’ την πόρτα…

Στον σχολιασμό φάνηκε πως ο Τσουρός είχε άλλες τόσες πληροφορίες – πρόσθετες στα λεγόμενα της κας Τριφύλλη. Άρα, ή αφιέρωσε χρόνο στη συνέντευξη που μετά, εύλογα, «έκοψε» στο μοντάζ, ώστε να «κρατηθούν» τα πιο σπαρταριστά, είτε – ακόμη καλύτερα – ενδιαφέρθηκε για τον άνθρωπο που του άνοιξε την καρδιά του και έκατσε πριν (η λεγόμενη προ-συνέντευξη), ή μετά και ήπιε και έναν καφέ μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας ήταν καλός, η κα Τριφύλλη καλύτερη κι εγώ δεν αισθάνομαι καλά…

Όταν ο Τούρκος έγινε «Τούρκος»

Τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή και αφού είχαν ξεκινήσει να αποστέλλονται προσκλήσεις σε δημοσιογράφους για τον τελικό του Survivor στη χώρα μας, ο Τούρκος παραγωγός, Ατζούν Ιλιτζαλί άλλαξε γνώμη και θα τον κάνει στην Τουρκία – γούστο του, καπέλο του, ή φέσι του… Ό,τι θέτε.

Άρα, ή ο Τούρκος παραγωγός ξενέρωσε και θέλει να τιμωρήσει, ή εμάς τους Έλληνες τηλεθεατές που δε βλέπαμε, είτε τον ΣΚΑΪ που δεν τον εκτίμησε… Είτε φοβήθηκε ότι θα πάνε μόνο οι φετινοί παίκτες, ο Τανιμανίδης, η Μπόμπα και κάτι μπαζανάκια τους απ’ τη Λαμία και σου λέει, κάτσε μην ξεφτιλιστούμε. Μπορεί και όλα μαζί…

Κουίζια

Και κλείνω, αδέλφια μου, με δυο κουιζάκια για τον δρόμο:

Ποιος παρουσιαστής «αγοράζει» ψεύτικους followers στο Instagram του, κάθε βράδυ 00:00-00:30; Είναι εύκολο να το καταλάβετε, αν δείτε στη λίστα με τους «φίλους» του, οι πιο πρόσφατοι να λέγονται «Ισμαήλ Αμπντελφατάχ Γκιούλτ» και «Σουκρίμ Άουα».

Ετοιμάζεται μεταγραφή παρουσιαστή που μπορεί να «γκρεμίσει» κανάλια και να εκτοξεύσει άλλα. Ποιος είναι;

Καλή συνέχεια, αδέλφια μου και να θυμάστε: Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Για να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι μας την καθαρή θάλασσα κι αυτό το καλοκαίρι .