Οι Ρουβίκωνες της showbiz και κάποιες ενοχλητικές αλήθειες
Fake News

Οι Ρουβίκωνες της showbiz και κάποιες ενοχλητικές αλήθειες

Οι Ρουβίκωνες της showbiz και κάποιες ενοχλητικές αλήθειες

Κυριακή της Απόκρεω σήμερα και επιτέλους μπορούμε να αναφωνήσουμε με όλη μας, την ψυχή: ΝΤΕΤΕΛΑΠΟΝΓΚΟ.

Καθαρά Δευτέρα αύριο, καλή Σαρακοστή, μετά Μ. Εβδομάδα, Χριστός Ανέστη, Εκλογές, Αγίου Πνεύματος και νάσου, ο Δεκαπενταύγουστος. Πότε θα κόβουμε τη βασιλόπιτα του 2020, ούτε που θα το καταλάβουμε… Όσοι απομείνουμε δηλαδή, γιατί έτσι που το πάει το 2019 βλέπω να μη γεμίζουμε ούτε καρότσα αγροτικού στο τέλος της χρονιάς. Τι θέρισμα είναι αυτό, φέτο;

Φύγαμε λοιπόν, αδέλφια μου, για τα Fake News αυτής της εβδομάδας με τραγουδάρα και… αλήθειες, μόνο:

Αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως το θέμα είναι δύσκολο. Σωστή, ή λάθος η πρωτοβουλία του BBC να μην ξαναπαίξει τραγούδια του Michael Jackson μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις και μαρτυρίες ότι ήταν παιδόφιλος;

Ο Easy 97,2 ακολούθησε πρώτος στην Ελλάδα το παράδειγμα του βρετανικού ραδιοφωνικού σταθμού «κόβοντας» τα τραγούδια του Βασιλιά της Pop από το playlist του. Ακολούθησαν ραδιοσταθμοί που συμφώνησαν ακολουθώντας το παράδειγμα, αλλά και άλλοι που αντέδρασαν έντονα.

Ο καθένας δικαιούται να έχει τη γνώμη του. Άλλωστε, τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνο άσπρο, ή τελείως μαύρο – ούτε καν ο ίδιος ο Jacko.

Σκεφτόμουν λοιπόν, τα εξής:

  1. Ο παιδόφιλος είναι άρρωστος. Η παιδοφιλία δεν είναι κάποιου είδους σεξουαλική διαστροφή που εμπίπτει στην ατάκα: «στο κρεβάτι του ο καθένας, ό,τι θέλει κάνει». Πρόκειται για έγκλημα που χτυπά την κοινωνία στην καρδιά.
  2. Ο Michael Jackson δεν ήταν απλά ένας καλλιτέχνης. Η παρακαταθήκη του πήγε τη μουσική, τον χορό και τη σκηνική παρουσία ένα βήμα παραπέρα. Ποτέ ξανά η ποπ δε θα ήταν ίδια.
  3. Άλλο καλλιτεχνική φύση με ιδιαιτερότητες, παραξενιές, ακόμη και διαστροφές και άλλο παιδόφιλος. Τελεία.
  4. Αποκόβεται το έργο απ’ τον καλλιτέχνη που το εκπόνησε; Πιστεύω πως ναι. Το έργο ανήκει στον κόσμο που το έκανε κομμάτι της ζωής, της διασκέδασης και της καθημερινότητάς του. Το έργο του Michael Jackson αποτελεί ένα ογκώδες θεμέλιο στο παγκόσμιο μουσικό οικοδόμημα. Αυτό σημαίνει ευγνωμοσύνη και όχι πως του ανήκει ο τοίχος.
  5. Τέλος, είναι «βρωμισμένα» τα τραγούδια του MJ απ’ την ανωμαλία του; Αν αυτή αποδειχθεί, η απάντηση είναι όχι. Το αντίθετο μάλιστα: Οι στίχοι μιλούν για την αγάπη, τον κόσμο που πρέπει να γίνει ένα καλύτερο μέρος με αφετηρία αυτή την αγάπη και ελπίδα τη νέα γενιά. Τα τραγούδια είναι πολιτικώς ορθά και στερούνται της ενδεχόμενης αρρώστιας του ερμηνευτή τους. Ούτε υποκρισία υπάρχει – να πεις ότι οι στίχοι χλεύαζαν τους ομοφυλόφιλους, για παράδειγμα, ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης είναι στη φύση του, gay. Μπορεί βέβαια κάποιος να μη μπορεί να απομονώσει στο μυαλό του το τραγούδι από εκείνον που το ερμηνεύει, ανεξαρτήτως στίχων, με αποτέλεσμα ο «χαλασμένος» ερμηνευτής να «χαλάει» και το τραγούδι και αυτό είναι σεβαστό.

Όπως καταλάβατε, δεν έχω αποφασίσει ούτε εγώ… Η αλήθεια είναι μία: Αν η μουσική του MJ είναι τόσο καλλιτεχνικά ιδιοφυής, τότε θα πάρει τη θέση της στη μουσική ιστορία, δίπλα στα αριστουργήματα που ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές, ή την έχει πάρει ήδη. Αυτό ξεπερνά οποιαδήποτε απαγόρευση. Αυτό ξεπερνά ακόμη και τον ίδιο τον Michael Jackson, εγκληματία, ή μη. Είναι χαρακτηριστικό της τέχνης να γίνεται εμβληματική, όταν αποτελεί δώρο πιο σημαντικό ακόμη κι από εκείνον που το προσέφερε…

Αλήθεια

Συνεντευξάρα του πάντα γλυκού, μετρημένου στον δημόσιο λόγο του και αξιοπρεπή, Φώτη Σεργουλόπουλου στη Ναταλία Γερμανού. Παρεμπιπτόντως, η Ναταλία κάνει τις καλύτερες συνεντεύξεις στην ελληνική τηλεόραση και θα το φωνάζω όσο ζω. Προχωράμε…

Ούτε φανφάρες ο Φώτης, ούτε επιθετικές κορώνες, ούτε μίσος, ούτε θεατρινισμοί, ούτε χειροκροτήματα, ούτε απειλητικά SMS, ούτε έπαρση και αλαζονεία. Ήρεμος και ισορροπημένος πάντα, κατέθεσε την αλήθεια του, άφησε εκείνους που τον έβλαψαν να εκτεθούν μόνοι τους, απλά αναφέροντας τους, ως παράδειγμα και έδωσε μαθήματα ανεκτικότητας και συγχώρησης στην κοινωνία χωρίς, ωστόσο, να ξεχνά.

Η κοινωνία, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, αλλάζει με αγάπη και όχι με μισαλλοδοξία. Θεραπεύεις τις παθογένειες της κοινωνίας επειδή τη νοιάζεσαι, όχι επειδή ζητάς εκδίκηση.

Έχω στο μυαλό μου Ρουβίκωνες της showbiz που έχουν καλή πρόθεση προσπαθώντας να την αποτρέψουν απ’ το να «παίρνει φακελάκι», όμως της «σκάνε» χαστούκι στα μούτρα, όπως ο Ρουβίκωνας σ’ εκείνον τον γιατρό και χάνουν το δίκιο τους. Όχι μόνο αυτό, αλλά με τον λάθος τρόπο δε διαφέρουν από τον γιατρό και την παραβατικότητά του και γίνονται η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Αλήθεια

Ένα ελληνικό στοιχείο το τραγούδι που μας εκπροσωπεί σε οποιονδήποτε διεθνή διαγωνισμό θα έπρεπε να έχει. Φωνάρα η Ντούσκα, προδιαγραφών εξωτερικού το βίντεο κλιπ, αλλά τίποτα δε θυμίζει/συνδέει με Ελλάδα. Γιατί αν δε φοράς εμφάνιση της χώρας που εκπροσωπείς σε έναν αγώνα, εκπροσωπείς τον εαυτό σου και τα συμφέροντά σου και το «Καλή Επιτυχία Ελλάδα», γίνεται «Καλή Επιτυχία Κατερίνα», όχι;

Αλήθεια

Ρε φίλε, θα το πω γιατί θα σκάσω. Την μπάλα μου αν σου δώσω να κρατήσεις όσο λείπω και σου τη σκάσουν, θα νιώσεις άσχημα όταν επιστρέψω και έστω, θα μου προτείνεις να την πληρώσεις εσύ ή να μου πάρεις άλλη.

Εδώ σκοτώθηκαν τσάμπα και βερεσέ 100 άνθρωποι στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, Αγκαλιάστηκαν και κάηκαν ζωντανοί μπροστά από τα σπίτια τους μια καλοκαιρινή ημέρα που όταν ξύπνησαν, προφανώς σχεδίαζαν τι θα φάνε το μεσημέρι, ή πού θα πάνε διακοπές τον Αύγουστο και δεν έχει παραιτηθεί κανείς.

Προσοχή: Δε μιλάω για το ποιος φταίει. Δεν ξέρω από αυτά, εγώ είμαι από χωριό. Αυτό που λέω είναι το πιο απλό: “Στη βάρδιά σου, στη σκοπιά σου, στη μπάλα που σου έδωσα να κρατήσεις, βρε αδελφέ, έγινε μαλακία χοντρή. Δε νιώθεις την ευθιξία να παραιτηθείς επειδή η ζημιά έγινε στη δική σου, βάρδια; Πώς μπορείς και γυρνάς στο γραφείο σου, μετά από τέτοια καταστροφή; Κοιτάς μπροστά και κάνεις σχέδια όταν ακόμη μυρίζει καμένο ή οι πλημμύρες στη Μάνδρα σου βρέχουν τα πόδια;”

Είναι απίστευτο, ρε γαμώτο. Τόσο απίστευτο, όσο η αναισθησία τους – ανησυχητική για ανθρώπους που φέρουν πολιτικά αξιώματα.

Αλήθεια

Γκουντάρας υποψήφιος στον Δήμο Σαρωνικού, Βουρλιώτης στην Αγία Βαρβάρα, Τσαλίκης στο Περιστέρι, Περρής στη Σύρο. Πάμε, μωρή αρρώστια, να τα αλλάξουμε όλα.

Να στηρίξετε τους φίλους μου, γιατί ένας προς έναν το αξίζουν. Και να μην τους στηρίξετε, έτσι κι αλλιώς σ’αυτόν τον τόπο ό,τι και να ψηφίσεις, Πα.Σο.Κ. θα βγει.

Καλή εβδομάδα, αδέλφια μου και Καλή Σαρακοστή.